Pieterzijl

Pieterzijl is een rustig, gemoedelijk dorpje met circa 230 inwoners en heeft voor wat betreft de voorzieningen alleen een dorpshuis en een aanlegsteiger voor kano’s. Dichtstbijzijnde dorp met supermarkt, slager, bakker etc. is Grijpskerk (4 km).

 

Geschiedenis Pieterzijl

Het bestaan van Pieterzijl heeft alles te maken met de monniken van het klooster Jeruzalem uit Gerkesklooster. Het dorp Pieterzijl is genoemd naar Sint Petrus.

 

Fries verleden

Het dorp heeft een Fries verleden en heeft lange tijd bij Friesland gehoord. In 1637 werd het samen met Visvliet overgedragen aan “Stad en Lande” van Groningen.

 

Agrarisch karakter

Het dorp heeft lang een sterk agrarisch karakter gehad. Vanwege de goede bereikbaarheid over het water was er een bloeiende handel. In de tweede helft van de 20ste eeuw nam het belang van de akkerbouw en veeteelt af en slonk ook de activiteit in Pieterzijl en moest eind jaren 80 de laatste winkel zijn deur sluiten. Het dorp werd steeds meer “gevonden” door mensen van buitenaf, die een rustige en goedkope plek zochten om te wonen. Zo is er een mengelmoes ontstaan van Westerlingen, Stadjers, Oud-Pieterzijlsters en andere bewoners, die er samen voor zorgen dat er voor zo’n klein dorp best veel te doen is.

 

Vrouwencamping en Harley-Davidson

In de jaren 80 en 90 was Pieterzijl beroemd om twee dingen. In de eerste plaats was er de eerste vrouwencamping (De Hooimijt) van Nederland te vinden, daarnaast was Pieterzijl het centrum voor de noordelijke liefhebber van de Harley-Davidson, omdat zich in het dorp de HD-smederij bevond.