Ligging

Pieterzijl, een klein dorpje op het platteland van West Groningen is een prima uitvalsbasis om de natuur van Noord-Nederland te ontdekken:

 

Noord

Ten noorden van Pieterzijl ligt het Nationaal Park Lauwersmeer (http://www.lauwersmeer.org/) In de rust en ruimte van dit weidse landschap valt veel te ontdekken. Bijzondere bloemen, enorme aantallen vogels en geweldige vergezichten.

 

Oost

Ten oosten van Pieterzijl ligt het Nationaal Landschap Middag-Humsterland (http://www.nationalelandschappen.nl/), een van oorsprong kwelderland met vele wierden, dijken, zijlen, oude wegen en paden, kerken en borgen (bijv. de Piloursemaborg in Den Ham en de Allersmaborg in Ezinge)..

 

Zuid

Naar het zuiden komt u in het Westerkwartier, een coulissen- en dijkenlandschap waar wierden, sloten, graslanden en kronkelende wegen afwisseling geven in het wijdse landschap. Ook hier zijn vele wandel- en fietsmogelijkheden.

 

West

Rijdt u naar het westen dan zit u meteen in Friesland. Veenklooster is een fraai brinkdorp met z’n 46 ha. bos en Fogelsangh State (speelgoedmuseum). Maar ook Dokkumer Nieuwe Zijlen heeft een wandelparadijs. U kunt wandelen tussen de rietkragen, wandelen door het bos of wandelen tussen de grazende Schotse hooglanders en konikpaarden. Vanaf de uitzichtheuvel heeft u een geweldig uitzicht over het Lauwersmeergebied.